Skip to Content

Категория: храмове

Няма коментари

Католическа катедрала

Католически храм „Свети Людвик” - Намира се в централната градска част, диагонално на православния храм „Света Петка-Нова”, бул. „Княгиня Мария Луиза”№3. Църквата е построена от известния брациговски майстор Иван Боянов, който съчетал твърде успешно възрожденското си умение с изискванията на Капуцинския орден. Проектът на италианския архитект Алфонсо наподобява римските трикорабни базилики. В най-голямата католическа катедрала в град Пловдив е погребана през 1899 г. Мария-Луиза Бурбонска Княгиня Българска, съпруга на княз Фердинанд. Камбанарията на католическата катедрала”Св.Лудвик”е построена със средства от папа Лъв ХIII в 1902 г.

Няма коментари

Храм „Свети свети Константин и Елена”

Тук в края на античната епоха е имало раннохристиянско светилище, първоначално посветено на Севериан и Мемнос, загинали за вярата заедно с 38-те пловдивски мъченици, избити по времето на император Диоклециан. Старинен Пловдив, ул. „Съборна” №24. Бивш енорийски храм. Богослужение се извършва всеки петък. Храмов празник - Свети равноапостоли Константин и Елена – 21 май. Император Константин и неговата майка царица Елена (ІV в.) постепенно превзели всички земи на Римската империя на запад и на изток и прекратили окончателно преследването на християните и покровителствали строежа на християнски храмове.

Няма коментари

Джумая Джамия

Джумая Джамия – главен мюсюлмански храм в града, построен е по времето на султан Мурад II (1421 – 1451) на мястото на разрушена църква, посветена на св. Петка Търновска.Това е една от най-старите османски култови постройки на Балканите. Сградата е изпълнена в т.н. клетъчен градеж, подсказващ влиянието на византийската средновековна строителна техника. Молитвеният салон е с размери 33 на 27 метра. Покривът на сградата се състои от 9 купола, покрити с олово.На югозападния ъгъл на фасадата през 1878 г.е поставен слънчев часовник, дарение от руски офицер.

Няма коментари

Синагога

Синагогата в Пловдив е един от древните паметници на културата в града. Първите данни датират от III-IV век от новата ера, когато Пловдив е наричан Филипополис. Открит е надпис на гръцки език и рисунка на златен седмочисленик /менора/ на цветна подова мозайка, датираща от III-IV век от новата ера. Построена е през 1887година.

Няма коментари

Катедрален храм „Свето Успение Богородично”

Катедрален храм „Свето Успение Богородично” - Старинен Пловдив, ул. „Митрополит Паисий” и ул. „Съборна”№6. Главен градски храм и енорийски за централната градска част на север от площад „Джумаята”.Още през IX – X в.на мястото е съществувала църква, чийто първи ктитор бил знатният византиец Амиант. През 1859 година тук за първи път се провежда богослужение на български език. Иконостасът в църквата е направен с позлатена дърворезба и носи оригинални икони от XIXв. , дело на възрожденски майстори.

Няма коментари

Арменска църква

Арменска апостолическа църква „Свети Кеворк” (1828 г.) - Старинен Пловдив, ул. „Турист”№2. Построен от арменски майстори от Мала Азия. Към този храм има два параклиса „Свети Вартоломей и Тадей” и „Свети Стефан”.